2017 Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor?

0
1126
2017 Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor?
2017 Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor?

[quote bcolor=”#eeee22″]Üç Aylar nedir? 2017 Üç Aylar ne zaman başlıyor? İşte 2017 üç Aylar Takvimi…[/quote]

İslam’da Üç Aylar’ın önemi büyüktür. İbadet hayatımız ve kendi ruh dünyamıza manevi takviye diyebileceğimiz Üç Aylar’ın başlancı, tüm müslümanlar için tevbe ve istiğfar kapılarının aralandığı, Allah’ın (cc) rahmet ve merhamet kapılarını sonuna kadar açtığı müjdeli ve sevindiri bir haberdir.

Üç Aylar Nedir?

Receb, Şâban ve Ramazan aylarını birlikte ifade eden bir tabirdir Üç Aylar.

Faziletine dair Hz. Peygamber’den nakledilen rivayetlerin yanı sıra dinî kültürde mübarek sayılıp kutlanan Regaib, Mi‘rac, Berat ve Kadir gecelerinin bu aylarda yer alması üç aylara ayrı bir önem verilmesine, ibadet, dua, zikir ve hayırlı işlerle daha fazla meşgul olunarak dinî duyarlılığın daha yoğun olarak yaşanmasına zemin hazırlamıştır.

Resûl-i Ekrem’in receb ayı girdiğinde “Allahım, receb ve şâbanı bize mübarek kıl ve bizi ramazana ulaştır!” şeklinde dua ettiği yolundaki rivayet (Müsned, I, 259; Ebû Nuaym, VI, 269) zayıf kabul edilmektedir. Resûlullah’a isnat edilen, “Receb Allah’ın ayıdır, şâban benim ayımdır, ramazan ise ümmetimin ayıdır” rivayetinin ise aslı bulunamamıştır (Süyûtî, s. 114).

Üç Aylarda Yapılan İbadetler

Üç aylarda yerine getirilmesi gelenek halini almış nâfile ibadetlerden biri oruçtur. Receb ve şâban aylarının tamamının oruçlu geçirilerek ramazanla birleştirilmesi “üç aylar orucu” şeklinde adlandırılır. Ramazan ayında kasten bozulan oruçtan dolayı yerine getirilmesi gereken iki aylık kefâret orucunun receb ve şâban aylarında tutularak böylece üç ayların oruçlu geçirildiği de görülmektedir.

Resûl-i Ekrem’in şâban ayında diğer aylara oranla daha fazla oruç tuttuğu, bazan da tamamını oruçlu geçirdiği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, “Śavm”, 52; Müslim, “Śıyâm”, 175, 176). Ancak Resûlullah’ın receb ve şâban aylarını birleştirerek aralıksız oruç tuttuğuna, böylece üç ayları oruçlu geçirdiğine dair sahih kaynaklarda herhangi bir rivayet mevcut değildir. Belirli günler dışında her zaman nâfile oruç tutulması mümkündür; ancak fazileti hakkında hadis bulunan ya da belirli zamanlarda tutulması tavsiye edilen nâfile oruçlar arasında üç aylar orucu mevcut değildir.

Şâban ayının büyük kısmını ya da tamamını oruçlu geçiren Hz. Peygamber ramazan dışındaki en faziletli orucun şâbanda tutulan oruç olduğunu ifade etmiştir (Tirmizî, “Zekât”, 28). Bundan dolayı şâban ayında oruç tutulması çoğunluk tarafından mendup sayılmakla birlikte Resûl-i Ekrem’in ramazan ayından başka hiçbir ayın bütününü oruçlu geçirmediğine dair hadislere (Buhârî, “Śavm”, 52; Müslim, “Śıyâm”, 175, 178) ve şâbanın on beşinden sonra orucun terkedilmesine yönelik rivayetlere dayanan bazı âlimler, orucu farz olan ramazan ayına şevkle girmeyi zorlaştıracağı düşüncesiyle bu ayın ikinci yarısında oruç tutmayı mekruh görmüştür.

Üç Aylarda Kandil Geceleri

Dinî gelenekte üç aylara önem verilmesinin sebeplerinden biri de bu aylarda bulunan kandil geceleridir. Receb ayının ilk cuma gecesi Regaib, aynı ayın yirmi yedinci gecesi Mi‘rac, şâban ayının on beşinci gecesi Berat ve Ramazan ayının yirmi yedinci gecesi Kadir gecesidir. Regaib ile Berat’ın kutsallığı kesin olmadığı gibi bu gecelerde ifa edilecek ibadetler hakkında kaynaklarda sahih hadislere rastlanmamaktadır.

Kandil gecelerinin en önemlisi Kadir gecesidir. Aynı adı taşıyan sûrede Kur’an’ın inmeye başladığı bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilmektedir (el-Kadr 97/1-3). Kadir gecesinin ramazan ayının yirmi yedinci gecesine rastladığı görüşü âlimlerin çoğunluğu tarafından benimsenmiştir.

Üç aylarda nâfile namaz kılınması, itikâfa girilmesi, bu aylarda yedi sene oruç tutulduktan sonra kurban kesilmesi gibi özel ibadet şekilleri kaynaklarda yer almamaktadır. Üç aylarda vefat eden kimsenin sorgusunun yapılmayacağı yolundaki inanışın da aslı yoktur.

2017 ÜÇ AYLAR TAKVİMİ

29 MART ÇARŞAMBA – RECEB AYININ BAŞLANGICI

30 MART PERŞEMBE – REGÂİB KANDİLİ

23 NİSAN PAZAR – MİRAÇ KANDİLİ

27 NİSAN PERŞEMBE – ŞABAN AYI BAŞLANGICI

10 MAYIS ÇARŞAMBA – BERAT KANDİLİ

27 MAYIS CUMARTESİ – RAMAZAN AYI BAŞLANGICI

21 HAZİRAN ÇARŞAMBA – KADİR GECESİ

24 HAZİRAN CUMARTESİ – AREFE GÜNÜ

25 HAZİRAN PAZAR – RAMAZAN BAYRAMI

31 AĞUSTOS PERŞEMBE – AREFE GÜNÜ (KURBAN BAYRAMI)

1 EYLÜL CUMA – KURBAN BAYRAMI

21 EYLÜL PERŞEMBE – HİCRİ YILBAŞI

30 EYLÜL CUMARTESİ – AŞURE GÜNÜ

29 KASIM ÇARŞAMBA – MEVLİD KANDİLİ

2017 ÜÇ AYLAR TAKVİMİ

İlginizi Çekebilir : Çocuklara ve Gençlere İslâm’ı Nasıl Anlatmalıyız?

Kaynak: İslam ve ihsan web sayfası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.