Ayasofya’nın Önemi Nedir?

0
2211
Ayasofya'nın Önemi Nedir?
Ayasofya’nın Önemi Nedir?

Sultan Fatih Ayasofya’ya gelir kapının dibinde şükür secdesine kapanır.

Madem ki bu kapıları bize namazla açtın o halde secdeyle buraya giriyorum.’ der.

İçeri girer, içerde şükür namazı kılar ve sonra talimatı verir. Cumaya hazırlayın der. Hocam minbere çıksın. Akşemseddin hz.leri Cuma günü Ayasofya’da Fetih hutbesini irad etsin. Fetih hutbesini irad eder ve Ayasofya’yı Sultan Fatih evlatlarına, ahvadına sonsuza kadar onun içinde namaz kılsınlar diye vakfeder. İstanbul fethedilince Alem-i İslam bayram eder, camilerden selalar okunur, dükkanların evlerin kapılarını süslerler.

Hz Muhammed (s.a.v.)’ın ufkunda Fatih en büyük engeli Kostantiniyye’yi ortadan kaldırdı diye Ümmetin Cenabı Hakk’a secde halinde tazarruları var, şükürleri var. Ve Fatih’ten bize Ayasofya kalır. Ayasofya’nın içinde namaz kılmak için bugün giremezsiniz kardeşlerim. Ayasofya Fatih’in bize fetih mührü olarak bıraktığı bir emanettir. Ayasofya bize Akşemseddinlerin, Molla Güranilerin irfanının imanının Devleti Aliyye’de Osmanlı’da nasıl tecelli ettiğinin göstergesidir. Ayasofya çan sesleriyle kapanan Allah yolunun ALLAH-U EKBER’lerle açılmasının işaretidir.

Ayasofya; ‘Ve kul câel hakku ve zehekal bâtıl…’ (İsrâ/81)

Hakk gelince batılın yerlere serileceğinin nişanıdır. Ayasofya İslam’ın zafer kürsüsüdür. Ayasofya Ebu’s Suudların, Kemal Paşazadelerin yetiştiği iman ve cihad ocağıdır. Ayasofya gün gelecek yeniden açılacak. Hani Hz İbrahim’in duâsı var, Kabeyi Muazzama’yı yapınca ellerini kaldırmış; ‘Ya Rabbi bana benim ardımdan bir zürriyet gönder.’ Onlar buraya sahip çıksınlar diye Allah (c.c)’e yakarışları vardır. Onun duâlarına Hz. Muhammed (s.a.v.)’i gönderdi. Allah Resul’ü Kabeye geldi, Mekke’ye geldi. İmanın irfanın merkezi olan Kabe’nin etrafında ne kadar putlar varsa Kabe’yi putlardan temizledi. Fatih’in duâsı tecelli edecek. Ayasofya’ya Fatih’in evladı gelecek. Ayasofya’yı yeniden Akşemseddinlerle Kabe’ye açacak, Mekke’ye açacak Allah’ın inayetiyle.

Kardeşlerim Ayasofya kalbi mescidlere bağlı delikanlılarla açılacak. Ayasofya siz çocuklarınızı sabah namazlarına kaldırırsanız, ellerinden tutar onları camiye getirirseniz şu camilerin safları sizlerle, çocuklarınızla dolarsa Allah (c.c) o zaman size, bize merhamet edecek Fatih’in bedduası üzerimizden kalkacak. İşte Ayasofya o gün açılacak. Ayasofya kardeşlerim onu açmaktan daha mühim olan Ayasofya’yı koruyabilmek, cami olarak koruyabilmek, safında ALLAH-U EKBER diyip saf saf olan musallilerle koruyabilmek. Sizler, bizler o hale geldiğimiz zaman Ebubekir gibi Ömer gibi namazlarımız olunca; imamlarımız Akşemseddin gibi, askerlerimiz Ulubatlı gibi Allah ve Resul buyruklarına ram olunca Allah Fatih’imizi gönderecek. İşte o zaman Ayasofya’nın kapıları kendiliğinden açılacak. Şimdi burada sizler Selahaddin gibi, Sad bin Ebu Vakkas gibi ellerinizi kaldıracaksınız her namazdan sonra;

‘Ya Rabbi; ‘Muhacir olan Hz. Muhammed (s.a.v)’e Mekke’nin kapılarını açtığın gibi O’nun duâlarıyla sana yalvarıyoruz, yakarıyoruz. Fatih’in bedduasını üzerimizden kaldır. Fethin mührü olan Ayasofya’nın ruhundak kilitleri mühürleri çöz, çözde Anadolu Ayasofya’ya koşsun. Alem-i İslam bayram yapsın. Yerin altı sevinsin. Akşemseddin sevinsin. Önümüzde büyüm imamlarla Kabe’ye dönelim, Ayasofya’nın arkasında binlerce saf olalım, o hale gelelim o namazı kılalım.’

Ayasofya namazdaki halini bekliyor. Namazdaki duâlarını bekliyor. Çünkü senin duâların Ayasofya’nın kapılarını açacak.

Velhamdulillahi Rabbil alemin.

-İhsan ŞENOCAK HOCAEFENDİ 30.05.2014 (Sohbetinden kesit) 19 Mayıs Ulu Camii, SAMSUN

İlginizi Çekebilir: İhsan Şenocak Hocamız ile Gençlik üzerine Sohbetimiz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.