Ben Münafık Oldum

0
2616

 

Ben Münafık Oldum

Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in katiplerinden Ebu Rib’i Hanzala İbni Rebi el Useyyid şöyle demiştir:

Ebu Bekir benimle karşılaştı ve bana,

“Nasılsın ey Hanzala?”diye sordu. Ben de”Ben münafık oldum” dedim.

Ebu Bekir, “Sübhanallah, sen ne diyorsun?” dedi. Ben de cevaben şöyle dedim:

“Bizler , Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem’in yanında bulunduğumuzda bize cennet ve cehennemden bahsediyor, sanki gözlerimizle görüyormuş gibi oluyoruz. Onun huzurundan ayrılıp çoluk çocuğumuzun yanına ve işlerimizin başına dönünce çok şeyi unutuyoruz.”

Ebu Bekir radıallahu anh dedi ki:

“Allah’a yemin ederim ki, biz de benzeri şeylerle karşı karşıyayız.” Ben ve Ebu Bekir birlikte yola düştük ve Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in huzuruna girdik. Ben “Ya Rasûlullah! Hanzala münafık oldu.”dedim. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem,

“Bu ne demek?” dedi.

Ben, “Ya Resûlullah!Senin yanında bulunduğunuzda bize cennet ve cehennemden bahsediyorsun, sanki onları gözümüzle görüyor gibi oluyoruz. Senin huzurunda çıkıp da çoluk çocuğumuzun yanına ve işimizin başına dönünce çoğunu unutuyoruz.” dedim.

Bunun üzerine Rasûlullah sallalahu aleyhi ve sellem,

“Nefsimi elinde bulunduran Allah’a yemin ederim ki, şayet siz benim yanımda bulunduğunuz hal üzere devam edip zikir üzere olabilseydiniz, yataklarınızda ve yollarınızda melekler sizinle musafaha ederdi. Fakat ey Hanzala, bir saatinizi ibadete, bir saatinizi de dünya işlerinize ayırınız.”

buyurdu ve bu sözünü üç defa tekrarladı.(Müslim, Tirmizi)

Hadis-i Şerif’ten alınması gerekenler:

1- İslâm dini, hem dünyaya hem ahirete, hem maddiyata hem de maneviyata önem veren bir dindir. İnsanoğlu bu ikisi arasında ölçülü davranmalı ve ikisinin de hakkını vermeye çalışmalıdır.

2- İslâm dini, insanın yaratılışına en uygun olan dindir. Yaratılışına uygun olan emir, hüküm ve kurallarla yönlendirilirse huzur bulur. Yaratılışına ters düşen emir ve hükümlerle yönlendirilirse huzursuz olur.

3- Devamlı, usanmadan ve bıkmadan Allah’ı anmak, meleklerin özelliklerindendir.

4- İslam, fıtrat ve itidâl dinidir. Bedenin hakkı nasıl veriliyorsa, ruhun da hakkı verilmelidir. Dünya için nasıl çalışılıyorsa, ahiret için de öyle çalışılmalıdır.

Kaynak : Sahih Kıssalar -Abdul Mennan Joulha

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.