Elindeki Değil, Belindeki Kamçı; Borç

0
1153
Elindeki Değil, Belindeki Kamçı; Borç

Elindeki Değil, Belindeki Kamçı; Borç

Borç ahlakında 5 Temel İlkeyi Kendimize Düstur Edineceğiz;

  1. Küçük olsun büyük olsun, dost olsun yabancı olsun, ne olursa olsun… aldığını verdiğini yazmalı, kayıt altına almalısın ki, Allah’ın emrini yerine getirmiş olasın.
  2. Borçlanmamaya dikkat etmeli, borçlandığın zamanda kamçıyı belinde hissetmeli, ızdırap duymalı, geceleri uykunu kaçıracak kadar huzursuz olmalısın ki, Hz. Peygamber’in uyarılarını gerçek manada anlamış olasın.
  3. Borçlanırken niyetin kalbinin derinliklerinde ödemek olmalı ki, Allah sana kefil olsun.
  4. Maddi imkanı olan kişinin, yani ödeme imkanı olan kişinin borcunu bekletmesi zulümdür. (Müslim, Müsa”t, 33; Buhari)
  5. Alacaklı isen borçluna kolaylık göstermenin ilahi rahmeti kazanmanın en önemli vesilesi olduğunu bil ki, ayağına kadar gelen ikramı değerlendiren ol!

 

<< Ödeme güçlüğü çeken borçluya zaman tanıyan ya da alacağını bağışlayan kimseyi, Allah kendisinden başka hiçbir gölgenin (himayenin) olmadığı kıyamet gününde arşının gölgesinde gölgelendirecektir.>>  (Tirmizi)

 

Dikkat!

Zina edenin, hırsızlık yapanın bile cenaze namazını kılan Efendimiz (aleyhisselam) borçlu olarak ölen kişinin cenaze namazını kılmamıştır!

Resulullah (aleyhissalatu vesselam); 3 kez “Sübhanallah” dedi ve ne ağır şeyler nazil oldu, ne ağır şeyler nazil oldu! Dedi. Ertesi gün Sahabe-i Kiram efendilerimiz sordular. Efendimiz buyurdu ki;

 

“Allah borç ile alakalı çok ağır bir hüküm indirdi. Allah’a yemin ederim ki, bir kimse Allah yolunda şehit olsa, sonra diriltilse, sonra yine şehit edilip yine diriltilse  ve üçüncü defada şehit olup bir defa daha diriltilse, borçlu olduğu halde, borcunu ödeyinceye kadar Cennete giremez.”

 

“Aldığı borcu ödemek istemeyene ve o borç ile Allah’ın huzuruna gelene, Allah Teala kıyamette; ‘O kimsenin hakkını sende bırakacağımı mı zannettin?’ buyuracak. O kimsenin iyi amellerini alıp, diğerine verir. Eğer borcunu vermeyenin iyi ameli yoksa, borç verenin kötü amellerini, günahlarını borçluya yükler.” (Taberani)

 

Ödenmek üzere alınmış bir borcun kefili Allahtır..

Hazreti Hüseyin’in şu sözü de dikkatimizi çekmektedir: “Borcu olan adam benimle savaşa gelmesin.”

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.