Gece Namazı Kılmak İçin 5 Sebep

0
1924

1- Duaların Kabul Zamanıdır

gece namazı kılmak için 5 sebep

Gecenin yarısı veya üçte ikisi geçtiği zaman, Allah Tealâ dünya semasına nüzul eder de buyurur ki: “İsteyen yok mu verilsin, dua eden yok mu müstecab olsun, istiğfar eden yok mu mağfiret olunsun.” Bu hal tâ fecr açılıncaya kadar devam eder.

| Hadis-i Şerif, Ramuz El-EHadis, Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

Yüce Rabbimiz geceleyin kalkıp teheccüd namazı kılanlar hakkında şöyle buyurur: “Onların yanları yataklarından uzaklaşır (teheccüd namazı kılmak için yataklarından kalkarlar), korkarak ve umarak Rablerine dua ederler ve kendilerine verdiğimiz rızıktan (hayır için) harcarlar. Yaptıklarına karşılık olarak onlar için gözlerini aydınlatıcı ne güzel (nimetlerin) saklandığını hiç kimse bilmez” (es-Secde, 32/16-17).

2- Farzdan Sonra En Kıymetli Namazdır

sunset_large_purpleTeal-1000x263

Peygamber Efendimiz (sallallalhu aleyhi ve sellem), Sahih-i Müslim`de Ebû Hureyre (r.a)`dan rivâyet edilen bir hadis-i şerifte teheccüd namazının en faziletli vaktini şöyle belirtmiştir: “Farz namazdan sonra en faziletli namaz gece namazıdır. Geceyi iki kısma bölersen son kısmı namaz için en faziletli vakittir. Eğer geceyi üçe bölersen ortası en faziletli vakittir” (Tecrid-i Sarih Terc. IV, 16).

3- Uykuya Sadaka Sevabı Kazandırır

sajdah-silhouette

Bir hadislerinde de Peygamberimiz (sallallalhu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: Bir kimse gece namazı kılmaya niyet eder de uyuya kalırsa o kimseye o namazın sevabı yazılır. O kimse için uykusu sadakadır.” (Hadis Ans. 17/345)

4- Manevî Dereceyi Arttırır, Bağışlanmaya Vesile Olur

hakla-bağlantı

“Gecenin bir kısmında sana mahsus bir nafile olan teheccüd namazı kılmak üzere uyan, böylece Rabbin seni övülmüş bir makam olan en büyük şefaat makamına ulaştırır.” (İsra Suresi: 79)

Ebû Hureyre (r.a)`dan rivâyet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (s.a.s) şöyle buyurmuştur: “Geceleyin kalkıp namaz kılan ve karısını uyandırarak ona da kıldıran, şayet kalkmak istemezse yüzüne su serpen erkeğe Allah rahmet eder, (günahlarını bağışlar). Yine geceleyin kalkıp namaz kılan ve kocasını uyandıran, kalkmak istemezse yüzüne su serpen kadına da Allah rahmet eder (günahını bağışlar)” (Ebû Davûd, Salâtü`tTatavvu`, 18).

Hz. Bilâl (radıyallâhu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: “Size geceleyin kalkmayı tavsiye ederim. Çünkü o, sizden önce yaşayan sâlihlerin adetidir; Rabbinize yakınlık (vesilesi)dir; günahlardan koruyucudur; kötülüklere kefârettir, bedenden hastalığı kovucudur.” [Tirmizî, Da’avât 112, (3543, 3544).]

Şakik-i Belhi şöyle der:

– “Rızkın bereketini kuşluk namazında bulduk, Münker Nekire cevabı Kur’an okumakta bulduk, kabrin ışığını teheccüd namazında bulduk.”

Bir hadislerinde de Allah Rasulü:

– “Mü’minin değeri teheccüd namazındadır” buyurmuştur. Gece teheccüd namazına eşini kaldırana Allah rahmet etsin.” diye dua etmiştir. (Ramuz el-Ehadis: 290/1)

5- Peygamberimiz Hiç Aksatmadan Kılardı

 

taklit-benzeme1

Bir kimse itiyat haline getirdiği teheccüd namazını özürsüz yere terketmemelidir. Hz. Âişe validemizin şöyle dediği rivâyet edilmiştir: “Gece namazını terketme. Çünkü Resulullah (s.a.s) onu terketmezdi. Hasta ve yorgun olduğun zaman oturarak kılardı” (Ebû Davûd, Salatu`t-Tatavvu`, 18) Yine Hz. Âişe validemiz, “Resulullah (s.a.s)`e namazın en sevimlisi az da olsa devam edileni idi. Resulullah (s.a.s) bir namazı kılmaya başladığı zaman ona devam ederdi” demiştir (Buhar, Savm, 52).

 

Kaynak; suffagah.com’dan alıntı yapılmıştır

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.