Hz. Ebubekir Hz. Ömer’den (r.a.) Neden Özür Diledi?

0
1684
Hz. Ebubekir Hz. Ömer’den (r.a.) Neden Özür Diledi?

Hz. Ebubekir Hz. Ömer’den (r.a.) Neden Özür Diledi?

Sahabe-i Güzin efendilerimiz bir gün Peygamber Efendimiz’in aleyhisselatu vesselamın huzurunda bulunurken Hazreti Ebûbekir’in (r.a.), elbisesinin eteklerini dizlerine kadar toplayarak telaşlı ve acil geldiği görüldü. Hazreti Peygamber onu öyle görünce,

 “Arkadaşınız herhalde biriyle tartışmış olmalı”

diye yorumladı. Bunun üzerine Hazreti Ebûbekir (r.a.) selâm verdi ve başından geçen hadiseyi anlatmaya başladı.

Peygamberimiz 3 Defa Mağfiret Diledi

Hazreti Ömer’le (r.a.) aralarında bir tartışma yaşanmış, Hz. Ömer’e r.a. karşı haddi aşıp aşırı davranmış, arkasından da özür beyanı ile affını istemişse de Hz. Ömer (r.a.) bundan kaçınmıştı. Bunun üzerine Hazreti Peygamber, Hazreti Ebûbekir (r.a.) için üç kere Allah’tan mağfiret diledi. Aslında Hazreti Ömer (r.a.) de bu tartışmadan pişmanlık duyarak Hazreti Ebûbekir’in (r.a.) evine gitmiş, onu evde bulamayınca derhal Peygamber Efendimiz’in huzuruna gelip selâm vererek huzurdaki meclise dahil olmuştu.

Hz. Ömer, söze başlayacaktı ki Resûl-i Ekrem Efendimiz’in simasının renginin değişmeye başladığı görüldü. Bunu fark eden Hazreti Ebûbekir (r.a.) Hz. Ömer’in (r.a.) azarlanmasından endişe ederek iki dizi üzerine çökmüş vaziyette yemin ederek iki kere bu işte kendisinin Hz. Ömer’den (r.a.) daha ileri gittiğini söyledi.

İbn Abbâs’tan (r.a.) rivayet edildiğine göre, Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur:

“Bir dost edinecek olsaydım Ebûbekir’i (r.a.) dost edinirdim. Fakat o benim kardeşim ve arkadaşımdır.”

(Buhârî, Fedâilü ashâbi’n-nebî, 5)

 Özür Dilemesini Belirledi

“Asr-ı Saâdet ahlâkı” İslam ahlakına güzel bir örnek teşkil eder. Ashâb-ı Kiram’ın ahlâkından öğreniyoruz ki, onlar, hatalarında ısrar etmez, samimiyetle özür dilemesini bilirlerdi. Kimse hatasında ısrarcı olmamalıdır. Bir yerde bir haksızlık, hata, ve kabahat işlenmisse, mevkiye bakmaksızın özür dilemeyi de bilmek gereklidir. İnsan oğlu hatalarla kaimdir. Önemli olan kişinin hata yapmasını anlaması ve bunun telafisini yapmaya çalışmasıdır. Örneklerin en güzeli olan Ashaı Kiram efendilerimiz her daim yolumuza ışık olmaya devam edecektir. Rabbimiz Resullullah efendimizin sünnetinden, ashabın izinden bizleri ayırmasın.

Kaynak : islamveihsan.com web sayfasından alıntılanmıştır.

İlginizi Çekebilir: Ağlama ne olur gül artık. Gülmek senin hakkındır

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.