Mideni Evvela Haramdan, Sonrada Tıka Basa Yemekten Sakın!

0
936
Mideni Evvela Haramdan, Sonrada Tıka Basa Yemekten Sakın!

Mideni Evvela Haramdan, Sonrada Tıka Basa Yemekten Sakın!

Mideni haram ve şüpheli yiyecekleri yemekten koru. Kazancının helal olmasına çok dikkat et. Helal bir yiyecek bulduğun zaman da mideni tıka basa doldurmadan yemeye çalış. Çünkü tokluk kalbi katılaştırır; zihni bulandırır; hafızayı zayıflatır; uzuvların işlevlerini yavaşlatıp, ilim öğrenme ve ibadet yapma isteğini azaltır. Bunların yanında nefsin şehevi arzu ve isteklerini güçlendirip, şeytanın askerlerine yardımcı olur.

Her kötülüğün başı, helal lokma ile mideyi tıka basa doldurmaktan geçerken, haram lokma ile dolu olan midenin hali nasıl olur?

Rızkı helal yoldan kazanmak kadın erkek her müslümana farzdır. (Taberani, el-Mu’cemü’l-Evsat, nr. 8610) Haram yiyerek öğrenilen ilim ve yapılan ibadet, çöplük üzerine bina yapmaya benzer.

Sene boyunca bir gömlek giymeye, gece ve gündüz iki arpa ekmeği yemeye razı olur ve en güzel yemeklerle lezzetlenmeyi terkedersen, helalinden yiyeceğin az bir ekmek ve giyeceğin bir elbise sana yeter. Seni kimseye muhtaç bırakmaz.

Helal çoktur. İşlerin görünmeyen taraflarını araştırıp, incelemen gerekmez. Yalnız haram olduğunu bildiğin veya gördüğün zahir bir işarete dayanarak, haram olduğunu zannetiğin şeylerden kaçınman gerekir.

Helal veya haram olduğu bilinen malların durumu bellidir. Helal olanları kullanmak helal, haram olanları kullanmak haramdır.

Zalim sultanların, onların emrindeki yetkililerin, ölü için ağlayıp yas tutarak, içki satarak, faiz yiyerek ve çalınması haram olan çalgı aletlerini çalarak para kazananların mallarında az da olsa helal olma ihtimali bulunsa bile, mallarının çoğunun haram olduğu bilindiği için, bunların mallarından alman haramdır.

Malı vakfedenin herhangi bir izin ve kaydı olmaksızın vakıf malından alınıp yenilen şeylerin tamamı haramlığı kesin olan mallar arasındadır.

Bu nedenle ilim öğrenmekle meşgul olmayan bir kimsenin (malı vakfedenin izin ve kaydı olmaksızın), medresenin malından faydalanması haramdır.

Şahitliğin kabulüne engel teşkil edecek (haksız yere adam öldürmek, zina etmek, namuslu iffetli bir kadına iftira atmak ve yalancı şahitlik yapmak gibi büyük) günahları (tövbe ettiği halde) işlemeye devam eden bir kimsenin ‘sûfi’ kisvesiyle vakıf mallarından veya sadece sufilere verilen sadakadan alması haramdır.

Helali, haramı ve şüpheli şeylerin neler olduğunu, İhyau Ulumi’d-Din kitabının helal ve haram bahsinde anlattık. Bu bahsi okuyup öğrenmen gerekir. Çünkü beş vakit namaz gibi helalin öğrenilmesi ve kazancın helalinden temin edilmesi her müslümana farz olan bir şeydir.

 

Kaynak;  İmam-ı Gazali (Hüccetü’l İslam), Müslümanca Bir Hayat, sayfa: 112,113

İlginizi Çekebilir: Önce Kendimize Bakacağız

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.