Müspet İhtilafın Reddinin Sebep Olduğu 5 Sonuç

0
909
Müspet İhtilafın Reddinin Sebep Olduğu 5 Sonuç

Müspet İhtilafın Reddinin Sebep Olduğu 5 Sonuç

Öncelikle müsbet ihtilaf kelime olarak olumlu ayrılık olarak ifade ediliyor Türk Dil Kurumu’nca. Kavram olarak ise, faydalı olan yapıcı olan ve kolaylık getiren düşünme ve davranma farklılığı olarak izah edilebilir. Bunu öğrenmemiz gerekiyor. Müspet ihtilaf reddi ise, Olumlu ayrılık düşüncesinin reddi demektir.

1.Müspet ihtilafın reddi; kardeşlik hukukunu zedeler. Eğer onu (müspet manada ihtilafı) kabul etmezsek, gerçek iman kardeşliği olamaz. Her insanın farklı düşünmeye hakkı vardır. Nereye kadar ve nasıl? onu ihtilaf ahlakında göreceğiz, ama şimdi hukukunu konuşuyoruz.

2.Müspet ihtilafın reddi; müsamaha ve hoşgörüyü ortadan kaldırır. İnsanların ortaya koyduğu farklı fikirleri kabul etmek zorunda değilsin, ama bırak, rahat rahat söylesin. Senin Peygamberin (Sallallahu aleyhi ve sellem) bedevilerin bile, o edep sınırlarını zorlayan sözlerini, davranışlarını bile sinesine saklamadı mı? Bunlar, bu kutlu örnekler bizim hayatlarımıza intikal etmeyecekse, ne faydası olacak Allah aşkına?

3.Müspet ihtilafın reddi; fikirlerin ve projelerin derinleşmesini engeller. Niye İslâm dünyasında proje üretilmiyor? Niye Batı 50-100 yıllık projeler üretiyor da, biz üretemiyoruz? Bırakmıyoruz ki, fikirler derinleşsin… İnsanlar tartışsın… Gelecek tehlikeler ortaya konsun, savunma mekanizması oluşsun ve fikirler oluşsun neticesinde..Bütün meseleler bir yana, eğitim sistemimizi ele alalım. Hangi vakfın, cemaatin 50 yıllık bir eğitim sistemi var? Biz devleti tenkit ediyoruz ama kendi İslami kurumlarımızda bile durum böyle. Fayda adına herhangi bir şeyi sorgulamıyoruz. Müspet ihtilaf tam anlamıyla ortaya konmadığı için, fikirler tam anlamıyla derinleşmiyor ne yazık ki…

4.Müspet ihtilaf reddi; gelişmeyi ve ilerlemeyi durdurur. İzah etmeye gerek var mı? Halimiz belli.

5.Müspet ihtilaf reddi; bölünmeyi ve tekfiri yaygınlaştırıyor. Bugün ümmetin geldiği nokta bu. Birbirimizi tekfir ediyoruz. Birbirimizin imanlarını sorguluyoruz. Kendi imanlarımıza sahip çıkmamız gerekirken, elimizde bazı kıstaslar var; 1-2 mesele… Onların üzerinden kafir, münafık, fasık damgaları yapıştırıyoruz. O kadar rahat ki şimdi Müslümanın dilinde bu kelimeler. Niçin? Çünkü ihtilafın kapısını kapattık. Şunu diyemiyoruz: “Bu meselede benim kardeşimde böyle düşünsün.” Yok ille de benim gibi olacak. Sanki ben çok doğruymuşum gibi! Bunun adı faşizm aslında… Bunu bugün dayatıyorlar. Öyle olduğu için tekfir çok kolay. Adam öyle bir Müslümanlık çizmiş ki bugün kafasında 1 milyon müslüman içinde onun dediği gibi Müslüman yok. Bu mantık işliyor İslam dünyasında. Neden? İhtilafı tam olarak anlayamadığımız için.

Kaynak; Muhammed Emin Yıldırım, Muhteşem Ahlak Dersleri, İhtilaf Rahmet, Tefrika Zahmettir (63. Ders)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.