Müstehcen Reklamları Nasıl Engelleriz ?

0
1751

 

Müstehcen Reklamları Nasıl Engelleriz ?

Televizyonda, radyoda, gazetede, internette, bilbordlarda çıkan müstehcen reklamları nereye şikayet edebilirsiniz? İşte size müstehcen reklamları engelleyebileceğiniz, bilinmeyen üç yöntem…

TELEVİZYON VE RADYODAKİ MÜSTEHCEN REKLAMLARI NEREYE ŞİKAYET EDEBİLİRSİNİZ?

Televizyon ve radyoda yayınlanan müstehcen reklamlarla ilgili Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nu (RTÜK) 444 1 178 numaralı telefondan arayarak şikayetlerinizi bildirebilirsiniz. Sinyal sesi beklemeden, 7 gün 24 saat RTÜK görevlileri şikayetlerinizi birebir dinliyor ve kayıt altına alıyor. Türkiye’nin her yerinden 444 1 178’i tuşlayarak şehir içi arama ücretiyle RTÜK İletişim Merkezi’ne ulaşarak sorumlu kullanıcı olabilirsiniz. Ayrıca RTÜK’ün internet sayfasından şikayetlerinizi, görüş ve önerilerinizi paylaşabilirsiniz.

Web Sayfası: www.rtuk.org.tr
Telefon: 444 1 178

İNTERNETTEKİ MÜSTEHCEN REKLAM VE İÇERİKLERİ NEREYE ŞİKAYET EDEBİLİRSİNİZ?

79772-3-4-8372bAnayasada 5651 sayılı yasanın 8. maddesinde yer alan; intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkân sağlama gibi suçlarla ilgili yeterli şüpheye sahip olduğunu düşündüğünüz içeriği Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) İnternet Bilgi İhbar Merkezi’ni (166) arayarak veya cep telefonunuzdan 1199’a kısa mesaj göndererek şikayette bulunabilirsiniz.

İnternet Bilgi İhbar Merkezi: 166
Kısa Mesaj: 1199

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı İletişim:
Web Sayfası: www.tib.gov.tr
Telefon: 0312 586 55 00

GAZETELERDEKİ VE BİLLBOARDLARDAKİ MÜSTEHCEN REKLAMLARI NEREYE ŞİKAYET EDEBİLİRSİNİZ?

Gazetelerdeki ve billboardlardaki müstehcen reklamlarla ilgili olaraksa tüketiciler, T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’ne şikayette bulunabiliyor.

10446511_513999242035332_7433139216845700859_nTüketiciyi koruyan ilkeler arasında bulunan; çocuklara veya reşit olmayan gençlere yönelik reklamlar, çevreye ilişkin reklamlar, reklamı yapılamayacak mal veya hizmetler kapsamındaki şikayet başvurular yazılı olarak alınıyor. Başvurularınıza inceleme başlatılabilmesi için şikayet edilen reklamın, yazılı ya da basılı olanlarının asıllarını dilekçenize eklemeniz gerekiyor. Eklenecek nitelikte olmayanların fotoğraflarının ise başvuru sahibi tarafından sağlanmasının gerekliliği başvuru şartları arasında bulunuyor. Yayınlandığı mecra (TV, Radyo, Gazete, Dergi, İnsört, Pano, Katalog …) ne olursa olsun, hangi sektöre ait olursa olsun genel ahlak kurallarına uymayan her şey hakkında bu kuruma şikayetlerinizi iletebilirsiniz.

Tüketiciler şikayetlerini www.tuketici.gov.tr adresi üzerinden yapıyor. Tüketici Sorunları ve Hakları hakkında bilgi almak için ise “ALO 175” Tüketici Hattını arayabilirsiniz.

Web Sayfası: www.tuketici.gov.tr
Telefon: 175

Reklamları denetleyen bir sivil toplum kuruluşu olan Reklam Özdenetim Kurulu’na da reklamlarla ilgili şikayette bulunabilirsiniz.

Tüketiciler, Reklam Özdenetim Kurulu’nun reklamların denetiminde uyguladığı “Uluslararası Reklam Uygulama Esasları”na aykırı buldukları reklamları, 0 212 351 64 13 numaralı faksa veyarok@rok.org.tr e-posta adresine bildirebilirler. Mutlaka değerlendirilecek, gerekirse düzelttirilecektir.

Web Sayfası: www.rok.org.tr
Telefon: 0212 351 63 70

www.islamveishsan.com web sayfasından alıntıdır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.