Nefse Hakimiyete Muvaffak Olmamızı Sağlayacak Ufak Bir Not

1
2399

Nefse Hakimiyete Muvaffak Olmamızı Sağlayacak Ufak Bir Not

Dava adamı Zübeyr Gündüzalp’in Nefis Muhasebesi adlı kitabında nefse hakim olabilmenin vasıtalarını küçük bir notla izah ediyor.
İnsan oğlu yaratılış itibariyle nefse sahiptir. Nefs, türlü türlü istekler ile insanın uhrevi hayatını mahvedecek taleplerde bulunabilir. Erdemli ve inançlı bir insan bu isteklere karşı durabilirse, ahiretini kurtarabilir. Bilmeyenler ise, ebedi hayata giden yolu tamamlayamayabilir. Buna yardımcı olacak, Zübeyr Gündüzalp’in küçük notunu okuyalım.

Ruhta şiddetli sevgiler veyahut sert ve şiddetli def’i kuvvetler (nefret gibi) doğuranlardır.
Nura sevgi…
Zulmete nefret…
Güzel bir şeyi veya fikri tefekkür ettiğim zaman kelimelerle düşünmek yerine, düşündüğüm şeyleri gayet vazıh bir surette görmek istemeliyim. Veya ifade ettikleri mânaları düşünmeliyim.
Umumî bir göz gezdirmek tembel ruhların usulüdür.
Mütekâmil ruhlar, zihinde tefekkürün muhtelif noktalarının damla damla takattur etmesine ve bal gibi süzülmesine imkân verirler.

Yani insanın, iç dünyasında yansıyan her türlü günah isteğini maddeten ya da anlık vereceği lezzeti düşünmek yerine, getireceği sonuçları tefekkür etmesi gerekmektedir. Nefs, öyle anlar gelir ki iç dünyamızda bazen aşırı nefret ve kin duygusu veyahut aşırı şehvet ve istek duygusu ya da zaaflarınız neye varsa, sizi oraya sürükleyen lezzetler varmış gibi gösterir. Bu haliyle bizim ahiret hayatımızı mahvedecek bir nitelikte gelmiş olur önümüze. Burada bu işin sonuçlarını, derin tefekkür ile düşünülüp bizi nereye sevk ettiğinin farkına varmamız gerekir.

Olgun ruhlar ise bu tefekkür sayesinde, Allah’ın da izniyle nefsin kötü isteklerinden korunurlar. Sonuçların ebedi hayata mal olacağını bilir, sadece Allah c.c rızasını gözeterek yaşarlar. Bununla birlikte diğer insanlara da faydalı olmaya çalışır ve onlarında ebedi kurtuluşa ermelerine vesile olmak isterler. Burada tek gözetilen tabii ki ilahi rızadır. Nefse muhalefet insanı her zaman hak yola iletecektir. Yeter ki zararlı olanlarını bilelim ve bunları kardeşlerimize aktaralım. Tefekkür etmekten de hiçbir zaman vazgeçmeyelim. İnşaallah bu davayı cümleten kazananlardan oluruz. Selam ve dua ile…

KAYNAK: Zübeyir Gündüzalp’in nefs muhasebesi kitabından faydalanılmıştır.

İlginizi Çekebilir: Tefekkür Nedir? Nasıl Tefekkür Edilir ?

1 YORUM

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.