Üsküp’de 450 Yıllık Saat Kulesi

0
2390
Üsküp'de 450 Yıllık Saat Kulesi

Üsküp’de 450 Yıllık Saat Kulesi

Balkanlar’daki en eski kulelerden biri Makedonya’nın başkenti Üsküp’te yükseliyor. Üsküp’de 450 yıllık saat kulesi Osmanlı döneminde Balkan topraklarına inşa edilen ilk saat kuleleri arasında yer alıyor.

Balkanlar’daki en eski kulelerden biri Makedonya‘nın başkenti Üsküp‘te yükseliyor. Üsküp’e hakim bir tepe üzerinde, şehrin en eski semtlerinden Gazi Baba bölgesinde inşa edilen 37 metre yüksekliğinde saat kulesi Osmanlı döneminde Balkan topraklarına inşa edilen ilk saat kuleleri arasında yer alıyor. Saat kulesi Sultan Murad Camii külliyesinin bir parçası.

Balkanlar’daki en eski ve en yüksek kulelerden biri olan Üsküp Saat Kulesi 2008’de restore edildi. Saat Kulesinin inşa tarihi ve kimin eseri olduğuna ilişkin net bir bilgi bulunmuyor. Belgelerdeki kayıtlara göre, 1566-1573 yılları arasında inşa edildiği tahmin ediliyor. Yapıya ilişkin bilgilerden bir diğeriyse inşa edildiği dönemde üzerindeki saatlerin ve saat ustasının Macaristan’dan getirildiği yönünde. Evliya Çelebî, seyahatnâmesinde, Üsküp’te göze çarpan ilk yapı olarak bahsettiği saat kulesinin minareyi andırdığına dikkat çekiyor ve sesinin çok uzaklardan duyulduğunu aktarıyor.

Saatleri kaybolmuştu

Zamanında ahşap malzemenin ağırlıklı olduğu saat kulesinin bugünkü görünümünü, 19. yüzyıl sonlarında, Kosova Valisi Hafız Mehmet Paşa döneminde aldığı biliniyor. Otantik bir görünüme sahip olan kule, üç  bölümden oluşuyor. Alt bölüm, kare şeklinde taştan müteşekkil. Orta kısmı, kesme taş kaide üzerinde sekiz köşeli gövdeye oturan kule, tuğla ile devam ediyor. Üst bölümü ise cumbalı ve korkuluklarla çevrili. Saatlerin bulunduğu dört gözlü revakın üstündeki kubbeyse kurşun kaplama. Sultan Murad Camii’nin külliyesine dahil olan saat kulesi, caminin ibadet mekanı ve iki türbesiyle birlikte günümüze ulaşan bölümleri arasında. Cami avlusundaki kule halk arasında “Saat Camii” olarak da anılıyor.

Geçmişte birçok kez onarımdan geçen ve 1963 Üsküp depreminde ciddi hasar gören yapının, tamir edilmek bahanesiyle yerinden sökülen saatleri kayboldu. Paha biçilmez tarihi değere sahip saatlerin nerede olduğuna dair bir bilgi yok. Bir dönem üzerinde hiçbir saat bulunmayan kule, Türkiye’nin de katkılarıyla 2008 yılında, İsviçre yapımı yeni saatlerine kavuştu. Ancak yapının özellikle iç kısmı kapsamlı bir restorasyona ihtiyaç duyuyor.

Kaynak : Dünyabizim.com

İlginizi Çekebilir: Peygamber Efendimizin Ve Ashabının Hayat Tarzı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.