Zorda Olan Kardeşlerimiz İçin Neler Yapabiliriz?

0
1430

Zorda-Olan-KardeslerimizResulullah sallallahu aleyhi ve sellemin ümmeti bu zamanlarda hüsran içerisindedir. Bir tarafa baktığımızda her yer bombalanıyor. Diğer bir tarafa baktığımızda kafirler ile ortaklık yapılıyor. Diğer bir tarafa baktığımızda toplum, zina-fuhuş-faiz bataklığı içerisinde yaşıyor. İmkan olsa da uzaydan şöyle bir bakabilsek Müslümanların yaşadığı toplumlara, gördüğümüz tablo karşısında ‘işte Müslüman beldeleri’ mi deriz yoksa ‘cehenneme sürüklenmeyi bekleyen kavimler’ mi deriz? Biraz düşünelim.

Peki Ne Yapabiliriz Zorda Olan Biz’ler İçin?

Dua Edebiliriz

Suriye, Mısır, Filistin, Arakan, Myanmar, Çeçenistan, Afganistan, Doğu Türkistan ve diğer beldelerde zulüm altında olan kardeşlerimize dua etmek boynumuzun borcudur. Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Bir Müslüman, yanında bulunmayan bir din kardeşi için dua ederse, mutlaka melek ona, aynı şeyler sana da verilsin, diye dua eder.” (Müslim, Zikir 86; Ebû Dâvûd, Vitir 29)

“Bir Müslümanın, yanında bulunmayan din kardeşine yapacağı dua kabul olunur. Bir kimse din kardeşine hayır dua ettikçe, yanında bulunan görevli bir melek ona,‘Duan kabul olsun, aynı şeyler sana da verilsin.’ diye dua eder.” (Müslim, Zikir 87, 88; İbni Mâce, Menâsik 5)

Dikkatimizi verelim:

Hz. Ömer radıyallahu anhın anlattığı şu olayın da konumuz açısından son derece önemlidir:

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’den umre yapmak için izin istedim. İzin verdi ve: “Bizi duadan unutma, sevgili kardeşim!” buyurdu. Onun bu sözüne karşılık bana dünyayı verseler, bu kadar sevinmezdim. (Ebû Dâvûd, Vitir 23) Bir başka rivayete göre şöyle buyurdu: “Sevgili kardeşim! Bizi de duana ortak et!” (Tirmizî, Daavât 110; Ebû Dâvûd, Vitir 23; İbni Mâce, Menâsik 5)

Kardeşlerimizin Derdi İle Dertlenmeliyiz

Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

“Kim kötü ve çirkin bir iş görürse onu eliyle düzeltsin; eğer buna gücü yetmiyorsa diliyle düzeltsin; buna da gücü yetmezse, kalben karşı koysun. Bu da imanın en zayıf derecesidir.” (Müslim, Îmân, 78; Ebû Dâvûd, Salât, 248)

Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Müslümanların işlerine ihtimam göstermeyen (bu cümle”Müslümanların dertleriyle dertlenmeyen.” şeklinde tercüme edilmiş olabilir) kimse onlardan değildir.”(bk. Zevaid, 10/248).

Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem diğer bir hadisi şerifte şöyle buyurmuştur:

“Sizden biri kendisi için istediğini Müslüman kardeşi için de istemedikçe kâmil imana sahip olmuş olmaz.” (Buhârî Îmân 7; Müslim Îmân 71)

İyiliği Tavsiye Edip Kötülüğü Önlemeye Çalışmalıyız!

Allah celle celalühü Kur’an-ı Kerim’de bizlere şöyle sesleniyor:

” İçinizden, insanları hayra çağıracak iyiliği emredip kötülükten alıkoyacak bir topluluk bulunsun…” (Al-i İmran Sûresi,104)

“Rabbinin yoluna hikmetle ve güzel öğütle davet et ve onlarla en güzel bir şekilde mücadele et” (Nahl Sûresi,125)

“İnanan erkekler ve kadınlar, birbirlerinin velisidirler. İyiliği emreder, kötülükten menederler.” (Tevbe sûresi, 71)

Ebû Hureyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“İnsanları doğru yola çağıran kimseye, kendisine uyanların sevabı gibi sevap verilir. Ona uyanların sevaplarından da hiçbir şey eksilmez.” (Müslim, İlim 16. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Sünnet 6; İbni Mâce, Mukaddime 14)

Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdular ki:

“Nefsimi kudret elinde tutan Allah’a kasem olsun, ya ma’rufu emreder ve münkerden de yasaklarsınız veya Allah’ın katından umumi bir bela göndermesi yakındır. O zaman yalvar yakar olursunuz da duanız kabul edilmez.” (Tirmizi, Fiten 9, 2170)

“Zalim sultanın yanında gerçeği söylemek en büyük cihaddandır.” (Ebu Davud, Melahim 17, (4344); Tirmizi 13, (2175); İbnu Mace, Fiten 20, (4011))

Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem Hz. Ali kerremallahu veche‘ye şöyle dedi:

“Allah’a yemin ederim ki, senin aracılığınla bir tek kişinin hidâyete ermesi, dünya nimetlerinin en kıymetlisine sahip olmandan daha hayırlıdır.” (Buhârî, Cihâd 102, 143; Müslim, Fezâilü’s-sahâbe 34)

Ebû Zer hazretleri öğrendiği hadisleri zevkle ve şevkle anlatırdı. Hatta o bir keresinde şöyle demişti:

“Kılıcı enseme dayasanız, ben de Resûlullah’dan duyduğum bir hadisi başım kesilinceye kadar tebliğe vakit bulacağımı bilsem, o hadisi elbette size yetiştirirdim” (Buhârî, İlim 10; Dârimî, Mukaddime 46)

Yardım Gönderebiliriz!

Numân İbni Beşir radıyallahu anhümâ’ dan rivayet edildiğine göre, Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Mü’minler birbirlerini sevmekte, birbirlerine acımakta ve birbirlerini korumakta bir vücuda benzerler. Vücudun bir uzvu hasta olduğu zaman, diğer uzuvlar da bu sebeple uykusuzluğa ve ateşli hastalığa tutulurlar.” Buhârî, Edeb 27; Müslim, Birr 66

Hadisten Öğrendiklerimiz
1. Mü’minler sevgi, merhamet, şefkat ve yardımlaşmada bir vücut gibi olmalıdırlar.
2. İnananlar, birbirlerinin sevinç ve kederine ortak olmak zorundadırlar.
3. İslâm toplumu bir vücut gibidir; bir uzvun hastalığının bütün vücudu rahatsız etmesi
gibi, bir müslümanın başına gelen belâ ve musibetleri, bütün müslümanlar kendilerine dert
edinmelidir.

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem sahîh hadislerinde şöyle buyurdu:

“Kul, din kardeşinin yardımında olduğu müddetçe, Allah da kulunun yardımcısıdır.” (Müslim, Zikr 37-38; Ebû Dâvûd, Edeb 60;
Tirmizî, Hudûd 3).

“Bir hayra öncülük eden kimseye onu yapan gibi sevap vardır.” (Müslim, İmâre 133; Ebû Dâvûd, Edeb 115; Tirmizî, İlim 14). “

Bir çok yardım kuruluşu bulunmaktadır. Günümüz çağında Mü’minlere yardım etmek, bir SMS(5 TL) göndermekle bile olabilir hale gelmiştir. Yardım etmek için güvenilen bir yardım kuruluşuna imkanımız var ise başvurmalıyız.

Günde bir paket sigara içen ancak nefsini bastıramayarak “imkanım olsa da yardım edebilsem” diyebilen Müslümanlar da vardır. Allah bizleri affetsin.

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Merhamet etmeyen kimseye merhamet olunmaz.” (Buhârî, Edeb 18; Müslim, Fezâil 65. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Edeb 145;Tirmizî, Birr 12)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.