Kadın Sesi Haram Mıdır?

0
2574
Kadın Sesi Haram Mıdır?

Kadın Sesi Haram Mıdır?
Kadın Sesi Haram Mıdır?

Kadının sesinin haram olduğuna dair bir ayet veya hadis-i şerif bulunmamaktır. Bütün fıkıh kitaplarında görebileceğimiz gibi müçtehidlerin tamamı kadının sesinin normal koşullarda avret olmadığı görüşünde hemfikirdir.

Hem Efendimiz aleyhissalatu vesselamın hadis-i şeriflerinde, hem de sahabelerden rivayetlerde kadının sesinin haram olmadığına dair birçok delil bulunmaktadır.

Birkaç örnek vermek gerekirse:

“Bir gün yaşlı bir kadın resulullah’ın yanına geldi ve “Ya Resulellah! Allah’ın beni cennete koyması için dua buyur!” dedi. Hz. Peygamber: ”Yâ ümme Fülan (ey falancanın anası)!  Şu bir gerçek ki yaşlılar cennete gitmezler”buyurdu. Bunun üzerine kadın ağlayarak çıkıp gitti. Kadın gidince, Resulullah:“Gidin ona söyleyin ki, kendisi yaşlı haliyle cennete girmez. Nitekim Allah (mealen) şöyle buyurdu: “Biz o kadınları, yepyeni bir yaratılışla yarattık. Böylece onları bakire kızlar kıldık.” (Vakıa, 56/35-37)”

| Kaynak: Tirmizi, Şemail, Beyrut, ts., s.144.

Kadının biri Hazret-i Ömer’e gelerek, “Yâ Emîrelmü’minîn! Kocam geceleri ibadet eder, gündüzleri de oruç tutar” şeklinde şikâyette bulundu.

Hazret-i Ömer, “Ne demek istiyorsun? Kocanı geceleri ibadet etmekten ve gündüzleri oruç tutmaktan alıkoymamı mı istiyorsun?”

Bunun üzerine kadın başka bir şey söylemeden çıkıp gitti ve biraz sonra bir daha gelip aynı şikâyetini dile getirdi. Hazret-i Ömer, kadına yine aynı cevabı verdi.

Bu durumu gören Kâ’b bin Sûr söze karıştı ve “Yâ Emîrelmü’minîn, kadının hakkı var. Cenab-ı Hak erkeğe dört kadınla evlenebileceğine müsaade ettiğine göre, dördüncü gün kadının hakkıdır” dedi.

Bunun üzerine Hazret-i Ömer kadının kocasını çağırtıp dört günde bir oruç tutmamasını ve her dört gecede bir kadının yanında yatmasını emretti.

| Kaynak: Hayâtü’s-Sahâbe, 3: 349.

Görüldüğü üzere hem Efendimiz aleyhissalatu vesselam hem de ashabın büyüklerinden Hz. Ömer radıyallahu anh kadınlarla konuştuğuna göre kadın sesi avret değildir.

Fakat bir kadın karşısındaki erkeğin şehvetini uyandıracak, tahrik edecek yönde sesini yumuşatır ve fitneye sebep olursa bu durumda kadının sesi erkeğe haram olur.

Bu konu üzerine Faruk Beşer Hoca şunları söylemiştir:

“Kadın her şeyiyle olduğu gibi sesiyle de çekici, büyüleyici ve tahrik edicidir ve aslında bu onun çirkin olduğunu değil, güzel olduğunu gösterir. Birer nimet demek olan çekici yönlerini, bu arada sesini fitneye sebep olmak ve tahrik etmek için kullanırsa, yani konuşmasını kırıla döküle ve kadınsı biçimde yaparsa, ya da nağmeli sözlerle normal konuşurken zaten tahrik edici olan sesini daha da etkileyici hale getirirse, sesi avret olduğundan değil de, fitneye sebep olacağından haram olur. Vakarlı ve karşısındakine ümit kestirici edayla konuşursa haram olmaz.’’

| Kaynak: Hanımlara Özel İlmihal, 314.

Tüm bunların ışığında söyleyebiliriz ki, normal şartlarda kadının iletişim kurmasını gerektiren bir durumda,iffetini muhafaza ederek konuşmasında bir sakınca yoktur.

Ancak sesi, karşısındaki insanda yanlış duyguların uyanmasına sebebiyet verecek ise konuşması caiz olmaz, haram olur.

Aynı şekilde, kadınların erkeklerin duyacağı bir ortamda şarkı söylemelerine, sesli olarak zikredip Kur’an okumalarına da müsaade edilmemektedir.

Yüce Allah azze ve celle en doğrusunu bilir.

Kadın Sesi Haram Mıdır?
Kadın Sesi Haram Mıdır?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.