Allah Kuranda Niçin Yemin Etmektedir

0
1276

Allah Kuranda Niçin Yemin Etmektedir

Allah Teala’nın bir varlık üzerine yemin etmesi; kimi yerde, üzerine yemin edilen varlıkların kıymet ve şereflerini bildirirken, kimi yerde de, o yeminden sonra ifâde buyrulan ilâhî beyânın azamet ve ehemmiyetini göstermektedir. Bu yeminlerdeki amaç, zihin ve kalplerin âyet-i kerîmelerde zikredilen ilâhî azamet tecellîleri ve kudret akışları üzerinde yoğunlaştırılması, gönüllerde mârifetullâha pencereler açılması, kalplerin ilâhî hakîkatlerle ürperip duygu derinliğine ulaşması ve böylelikle kulun Cenâb-ı Allah ile dostlukta bir merhale kazanmasıdır. (Osman Nuri Topbaş Hocaefendi)

Ayrıca Allah Teala, beyan buyurduğu bir kısım hakikatleri kuvvetlendirmek için de yemin buyurmaktadır. Bu yemin,bir kısım hikmetlere ve menfaatlere dayanmaktadır ve konuşmanın gereğidir. Kısacası beyan buyrulan hakikatleri gösteren, isbat eden deliller zikrediliyor. Buna karşı inkarcılar ise, yine inkarlarında devam ediyorlar. Artık kendilerine kanaat vermek için “yemin” tarafı da tercih edilmiş oluyor. Çünkü o inkarcılar, o bildirilen delillere karşı “bunlar haddizatında doğru değilse de biz bunları redde, müdafaaya kadir bulunmuyoruz” diyebilirlerdi. Artık o deliller yemin ile de kuvvetlendirilmiş oluyor.

Zira o inkarcılar da yalan yere yemin edilmesinin pek fena neticeler vereceğine kanaat getiriyorlardı. Yalan yere yemin edenler, elbette bir felakete tutulurlar demekte idiler. Nitekim bir hadisi şerifte de “Yalan yere yapılan çirkin yemin, alemin harap olmasını icap eder.” buyurulmuştur.

Halbuki, Resul-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)  onların putları, kanaatleri aleyhinde beyanatta bulunuyor, bu beyanatını yeminler ile kuvvetlendirmeye çalışıyordu, bundan dolayı da bir zarara uğramıyordu, bilakis şeref ve şanı günden güne yükselip duruyordu. Binaenaleyh, Resulü Ekrem’in (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Kuran lisanıyla yeminlerde bulunduğu halde bundan asla bir zarar görmemesi de onun pek doğru sözlü bir zat olduğuna ayrıca kuvvetli bir delil teşkil etmektedir. İşte bunun gibi hikmetlerden dolayıdır ki, Kuran-ı Kerim’de böyle yeminler tercih edilmiştir.

İlgili Yazılar İçin Bakınız:  KAİNATIN 6 GÜNDE YARATILMASI NE ANLAMA GELİR?

Peygamberimiz’in Kuran-ı Kerimde Bahsedilen Mucizeleri

Kaynak; Kurandan Cevherler Ömer Nasuhi Tefsirinden Seçme Sureler 1, sayfa:416,417, yasin yayınevi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.