Bayram Küskünlükleri Onarmaya Vesile Midir ?
Araştırmacı Yazar Dr. Ahmet Hamdi Yıldırım’ın bir radyo söyleşisinde Bayram küskünlükleri onarmaya vesile midir ? Konulu sohbetten bir kesiti aşağıda derledik.
Bayram ki Cenabı Allah büyük bayram olarak bize iki bayram nasip etmiş. Ama bunun yanında birçok bu tür küskünlükleri onarmaya vesile olan mevsimlerimiz günlerimiz var. Ramazan ayı başlıbaşına böyle bir vesiledir. Hac ibadeti böyle vesiledir. Kandiller böyle bir vesiledir. Cuma günü böyle bir vesiledir. Bir müslümanın bir müslümandan 3 günden fazla ayrı kalması, helal olmaz buyuruyor Hazreti Peygamber efendimiz. Yani yan yana geldiğiniz de birbirinize bakmamanız selam vermemeniz, yan yana oturmamaya özen göstermesi, bu asla bir Müslüman’a yakışmayan bir davranış biçimidir. Sen selam vereceksin, sen ziyaret edeceksin karşı taraf icabet ederse ne ala, canciğer kuzu sarması olursun. Ama eğer İcabet etmezse en azından sen sorumluluğu üzerinden atmış olursun. Bu yönüyle kimsenin gönlünü kırmamaya özen göstermek gerekiyor. Gönül kırıcı şeylerin başında da dedikodu gıybet geliyor. İşte sen benim hakkımda falan yerde şöyle demişsin, şurada böyle söylemissin. Dedikodu gıybette en büyük günahların başında geliyor. Bu günahlardan kurtulduğumuzda da inşallah her türlü sakat ilişkide kendiliğinden ortadan kalkmış olacak. Ama asla bir bayram zamanını n Allah’ın kullarından biri ile küs olarak geçirmek doğru değil. Ama aranızda maddi bir mesele geçtiyse, o maddi meseleyi çözmek gerekir. 3 kuruşa 5 kuruşa bakmak doğru değil. Dünya malı dünya da kalır. Öldükten sonra hiçbir anlamı olmuyor. Büyüklerden bir tanesinin bir menkıbesi anlatılıyor.
Çocuklarına vasiyet etmiş ki ,
Öldükten sonra benim mirasım ile bir cami yaptırırsınız.
Bunu gören arif zatlardan biri şöyle demiş;
Efendim siz karanlık bir yolda yürürken feneri önünüzde mi, tutarsınız arkanızda mı tutarsınız.
Tabi mübarek zat anlamış ve derhal cami inşaatına hayatında başlamış. Dolayısıyla hayatımızdayken elimizde fırsatımız varken, bu tür dargınlıkları gidermeye bakmalıyız. Neyse 3 5 gönül almak marifet. Bu uğurda harcanılan hiçbir meblağın lafı edilmez. Binaenaleyn herkesi hoşnut etmeye, herkesin hayr duasını almaya bakmak lazım. Kimseye arkamızdan beddua ettirtmemek, kötü söz söylettirmemek lazım. Tabi bu insanlar arkamdan iyi konuşsunlar diye değil. Allah katına tertemiz çıkabilmek için, tertemiz gidebilmek için, yapmamız gereken şeyler. Kırgınlıkları telafi etmenin yoluna bakmalıyız, vesilelerini aramalıyız.