İtikâf ve İtikâfın Kısımları

0
1111

İtikâf ve İtikâfın Kısımları

Şer’an itikafın tanımı: İtikaf, beş vakit namazın bil-fiil cemaatle kılındığı bir mescitte itikaf niyetiyle beklemektir.

Muhtar olan görüşe göre, beş vakit namazın cemaatle kılınmadığı bir mescitte itikafa girmek geçerli değildir. (Erkeğin itikafı böyle cemaatle namaz kılınan mescitte olur.)

Kadınlar için itikaf, evinin mescidinde yapılır. Bu mescid, kadının evinin içinde namaz kılmak için belirlediği yerdir. (Şayet kadın, evinde namaz için bir yer belirlememişse, o evde itikaf etmesi geçerli olmaz.)

İtikaf 3 kısımdır:

  1. VACİB: Adanan itikaftır. “Allah Teala için bir gün veya daha fazla itikafa girmek borcum olsun” demek gibi.
  2.  MÜEEKKED SÜNNET: Bu tür itikaf sünneti kifaye olup, Ramazan’ın en son 10 gününde itikafa girmektir. (Çünkü Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- vefatına kadar Ramazan’ın son 10 gününde itikafa girmiştir.)
  3. MÜSTEHAB: Bu itikaf Ramazan’ın son 10 günü dışında herhangi bir vakitte yapılan ve adanmış olmayan itikaftır.

Oruç tutmak, sadece adanan itikaflar için şarttır. Nafile olan itikafın en azı kısa bir süredir. Hatta fetva verilen görüşe göre, mescitte yürürken bile olur.

Kaynak; Nûru’l-Misbah Nûru’l-İzah Tercümesi, Taharet Namaz Oruç Zekat 1-2,  yasin yayınevi

İlginizi Çekebilir :Dünya malının kötülüğüne beyan

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.