Kadının Kocasının Yakınlarına Hizmeti

0
2294

Kadının Kocasının Yakınlarına Hizmeti

Kadının kocasının anne ve babasına bakması ve onlara hizmet etmesi bir hayır ve fazilettir. Büyük sevaptır. Bu hizmetler yuvanın huzuru, vefanın gereği ve insanlık icabı gönüllü olarak yapılmalıdır. Hizmet gönülsüz olarak yapılırsa tat vermez ve bir sevap getirmez.

Bazen bu hizmetler kadını aşar, yorar ve bunaltır. Bu durumda kocanın, hanımına, “Her ne olursa olsun bunu yapacaksın” demesi doğru olmaz. Koca bu durumlarda  hanımına yardımcı eleman ve alet tedarik etmelidir. Maddi imkanı yoksa bizzat kendisi yardımcı olmalıdır. ünkü annesinin ve babasının hakkını korumak, sürekli hizmetlerini yapmak kadına değil, kocanın kendisine farzdır.

Şunu da hatırlatmak da fayda var : Bir evin gelini, kayınpederi ve kayınvalidesinin evladı olmuştur. Onlara yapacağı her hizmet, kocasına vefa olduğu gibi, kendisi için de büyük sevaptır. Hizmet edene hizmet edilir. Seven sevilir. Büyüklerine Allah için hizmet edenlere, büyüyüp yaşlandıkları zaman yüce Allah hizmet edecek kimseler yaratır.

Allah Resulü, sahabeden Cabir’e (r.a), niçin bakire bir kızla evlenmediğini sorunca, o şöyle demiştir:

“Babam Abdullah vefat etti, bana yedi tane kız bıraktı. Bu kardeşlerime bakması, onların saçlarını taraması ve işleriyle ilgilenmesi için bu işlerde tecrübeli dul bir kadınla evlendim.”

Bunun üzerine Peygamber efendimiz aleyhisselatu vesselam efendimiz, yaptığını güzel ve yerinde bularak,

“İsabet etmişsin, Allah hanene bereket versin, hayırlı olsun”

diye hayır dua etmiştir. (1)

Allame İbn Hacer (rah) bu hadisin açıklamasında der ki:

“Bir kadının kocasına, kocasının çocuklarına ve sorumluluğu altındaki diğer aile fertlerine hizmet etmesi dinimizin istediği ve güzel gördüğü bir şeydir.”

Kocanın hanımından kendisi dışındaki aile fertlerine hizmet etmesinde bir günah yoktur. Bu konuda yerleşik adete göre hareket edilir.

Hz. Cabir (r.a), babasının yetimlerine bakması için dul kadınla evlendiğini söyleyince, Allah Resulü bunu güzel bulmuş ve kendisine hayır dua etmiştir.

İmam Malik (rah),

“Kocasının imkanı olmayınca kadının, itibarlı ve meslek sahibi bir kadın da olsa ev hizmetlerini görmesi vacip olduğunu”

söylemiştir. (2)

Kitaptan anektodlar:

  • Kadına hac farz olmuşsa, kocası hac yapmasına engel olamaz.
  • Anne babası hasta olup kendisine ihtiyaçları olan bir kadın onlarla ilgilenmek için izinsiz gidebilir.
  1. Buhari, Nikah 10; İbn Hacer, Fethu’l bari, 10/154
  2. İbn Hacer, Fethu’l Bari 10/635

Kaynak:Aile saadeti- Muhammed Saki Erol

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.