Ramazan-ı Şerîf Orucu Ne Zaman ve Kimler İçin Farz Kılınmıştır?
Ramazan-ı Şerîf orucunun farz kılınmasıyla ilgili ayet hicretin ikinci yılında nâzil olmuştur. Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) önceleri aşûre orucuna devam ederlerdi. Sonra Ramazan orucu farz olunca, aşure orucu sünnet olarak kalmıştır.
Ramazan-ı Şerîf orucu; akıl sahibi ve ergenlik çağına ulaşmış her Müslümana farzdır. Ancak çok yaşlı olan (ve bu yüzden oruç tutamayanlar)ın fidye (her gün için bir fitre) vermesi gerekir.
Hasta ve yolcu olanlar için de dinin bir izni vardır. Bu izni kullananlar daha sonra oruçlarını kaza ederler. Kurân-ı Mübinde şöyle buyruluyor:
“Oruç sayılı günlerde size farz kılınmıştır. Sizden her kim hasta veya yolcu olursa, tutamadığı günler sayısınca daha sonra oruç tutar, kazâda bulunur. Orucu zor tutabilecek, bu hususta takatleri tükenecek bir hâlde bulunanlar için de bir fidye, bir yoksulu doyuracak yiyecek vermek farzdır. Kim gönül isteği ile kendisine farz olmadığı hâlde iyilik olsun diye bir hayır işlerse, mesela fidyesini fazla verirse veya hem fidye verir, hem de oruç tutabilirse, kendisi için daha hayırlı olur. Sizin oruç tutmanız ise, bilseniz, sizin için ne kadar hayırlıdır.” (Bakara 2/184)
Evet… Bir yolcunun veya oruçtan pek etkilenmeyecek durumdaki bir hastanın, bu konudaki izinden faydalanmayarak oruç tutması daha hayırlıdır. Çünkü kazâya bırakılmış olan bu oruçların daha sonra tutulamaması da ihtimâl dahilindedir.
Verilecek fidyenin miktarı, bir fitre sadakası kadardır. Her gün için bir fidye verilir veya her gün için bir fakirin sabah ve akşam doyacağı kadar yemek verilir. Fidye veren kimse daha sonra oruç tutmaya gücü yetecek bir hâle gelse orucunu kazâ etmelidir; fidye yeterli gelmez.
Sonuç olarak İslâm; kolaylık, hikmet ve merhamet dini olduğundan insanlara her yönden kolaylık göstermektedir. Gösterilen bu kolaylıkların kıymetini bilmeyi Rabbimiz hepimize nasip etsin.
“… Allah, sizin için kolaylık ister, sizin için zorluk istemez” (Bakara 2/185) âyet-i kerîmesi bunu açıklamaktadır.
Kaynak; Kur’ân-ı Kerîm’den Dersler ve Öğütler, Ömer Nasuhi Bilmen
İlginizi Çekebilir: Orucun Kazandırdığı 5 Önemli Fayda!