Şarjınızın Uzun Gitmesini Sağlayacak 17 Madde

0
1385
Şarjınızın Uzun Gitmesini Sağlayacak 17 Madde
Şarjınızın Uzun Gitmesini Sağlayacak 17 Madde

Akıllı işletim sistemli cep telefonları hayatımı kolaylaştıran nadide teknoloji ürünlerinden birisidir. Evde okulda, iş yerinde ayrılmaz bir parçamız haline gelmiştir. Fotoğraf makinesi, bilgisayar, banka internet şubesi oyun oynamak mesaj vs. derken en büyük sorunumuz telefonun şarjının nasıl daha uzun gider sorusunu sormaya başladık.

Şimdi bu konudaki incelemelerimizi sizinle 17 maddede paylaşıyor olacağız.

1. Herşeyden önce cep telefonu markanız ne olursa olsun, orijinal ve cep telefonunuz ile uyumlu batarya ve şarj setini kullanınız. Her şarj aletinin ınput ve output yani giriş ve çıkış amperleri farklı olabilir. Bu önemli bir ayrıntıdır.

2. Birçok akıllı telefon da bulunan uyku özelliğini aktif edin.

3. Bir lityum pil normal şartlarda 300 ila 500 defa şarj edilebildiği zaman, performans kaybı yaşayabiliyorlar. Bu süreyi aşan kullanımlar da pilin yenilenme vakti gelmiş olabilir.

4. İhtiyacınız dışında cihazınızda en çok şarj harcayan 3G özelliğini kapalı tutunuz. Ya da birçok cihazda olan ekran açıkken 3G aktif olsun modunu etkinleştirebilirsiniz. Bu mod Sony marka cep telefonlarında mevcut olacaktır.

5. Wi-fi modunu da sürekli aktif yaptığınız durumlarda, aktif kayıtlı şifrenin dışına yani bulunduğunuz mekândan farklı bir yere gidince, yeni wifi girişleri arayacağından bu da pil ömrünü olumsuz etkileyecektir.

6. Telefon ayarlarınızdan ekran parlaklığını minimuma indirin ve aydınlatma sürelerini minimum seviyede tutun.

7. Kullanmadığınız zamanlarda bluetooth kızılötesi özelliklerini kapalı tutun

8.Oyunlarda çok vakit geçiriyorsanız bu zevkinizi kısıtlayın. Çünkü asıl şarj canavarları onlardır. Ekran açık olduğu vakitlerde telefon şarjını en çok yiyen birim olarak karşınıza çıkacaktır. Telefonunuzdaki özellikle görsel oyunlar da büyük miktarda enerji kaybına sebep olur. Pilin ömrünün önemli olduğu durumlarda oyun oynamaktan vazgeçin.

9. Mümkünse hareketli duvar kâğıtları kullanmayın. Çünkü en fazla güç harcayacağı unsurlardan biride budur.

10. Cihazınızdaki pilin yapısının nikel mi yoksa lityum mu olduğunu öğrenmeniz gerekiyor. Çünkü nikel ve lityum pillerin şarj etme işlemleri farklıdır. İlk kullanımdan önce nikel pillerin 10 saat şarj edilmesi gerekirken, şarj süreci lityum pillerde cep telefonu pilin dolduğunu belirtene kadar devam eder. Nikel pillerde, pil tam bitirilmeden ve rastgele şarj edildiğinde, pil içerisinde oluşan kristaller pilin performansını düşürür. Lityum pillerde ise istenen zamanda şarj işlemi yapılabilir. Pilin tamamen bitmesini beklemeye gerek yoktur.

11. Ayrıca Ayarlar/kablosuz/mobil şebekeler/gsm modundaki ayarı yalnızca gsm olarak değiştirmenizde şarjınızda önemli bir artış sağlayacaktır.

12. Mümkünse cihazınızın enerji yeme canavarı olan titreşim özelliğini kapatın.

13. Web tarayıcı veya e-posta güncelleme aralıklarını sık yaptırmayın. Örneğin güncelleme aralığı 5 dakika olacağına işinizin niteliğine göre 30 dk. Ya da 1 saat yapabilirsiniz.

14. Şebeke sinyal gücünün az olduğu ortamlarda uzun süre kalmanız gerektiğinde cep telefonunuzu kapatmak, telefonunuzun şarjının daha uzun sürede bitmesini sağlar. Sürekli şebeke arayan bir cep telefonunun tükettiği güç, bataryanın erken tükenmesine yol açacaktır.

15. Ana ekranınızda olabildiği kadar az ve gerekli widgetlere yer verin. Android multitasking özelliği olan bir işletim sistemi olduğu için arka planda birden fazla uygulamanın çalışmasına olanak sağlar. Bu özellikte her ne kadar olumlu bir şey olsa da şarj bakımından olumsuzdur. Bu sebeple işinize yaramayan widgetleri ana ekrana koymayın.

16. Telefon görüşmesi esnasında cihazın arkasındaki bütünleşmiş antene dokunmaktan veya el ile üzerini kapatmaktan kaçının. Bu durum sinyal kalitesini düşürür ve cep telefonunuz sinyal kalitesini korumak için daha güçlü gönderim yapmaya başlar. Sonuç olarak enerji tüketimi artmış olur.

17. Kullanmadığınız uygulamaları tam olarak kapatın. Ana düğmeye basarak arka tarafa aldığınız programlar çalışmaya devam eder. Bunları tam olarak kapatmadığınız zaman hem cihaz performansınıza zarar verir. Hem de şarjınızın çabuk bitmesine sebep olur.
Sonuç olarak; Bu saydığımız sebepler şarj süresinin kullanımınıza bağlı olarak uzamasına ve kısalmasına sebep olur. İhtiyacınız olmadığı zamanlarda mümkünse cep telefonunuzu uçak moduna alın ya da tamamen kapatın. Böylelikle biraz daha az radyasyona maruz kalmış olursunuz. Özellikle yatak odanızda telefon wi-fi gibi cihazlar bulundurmayın hem sağlığınızı hem uyku kalitenizi artırmış olursunuz. Bu da bizden ufak bir tavsiye…

Not: Güncel eğitim sitesinden bir miktar faydalanılmıştır.

İlginizi Çekebilir: Çocuklarımızı Yetiştirirken Dikkat Etmemiz Gereken Hususlar

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.