Efendimiz’in Çok Eşliliğini Dillerine Dolayanlara Cevap!

0
1951
Efendimiz’in Çok Eşliliğini Dillerine Dolayanlara Cevap!

Hazreti Peygamber’in (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hayatı bizim ya da başka birinin savunmasına ihtiyaç duymayacak kadar pak ve temizdir. O’nun hayatı kendi kendini müdafaa etme kudretine sahiptir. Bunun için birilerine hoş görünme adına o yüce şahsiyetin hayat karelerini gizleme gibi bir şeye hiçbir zaman ihtiyaç duymamalıyız. Onun evliliklerini dillerine dolayanları sadece İNSAFLI BİR ARAŞTIRMAYA DAVET EDİYORUZ.

Vicdan taşıyan her ilim erbabı şunu rahatlıkla görecektir ki, Efendimiz’in (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) evlilikleri sıradan bir evlilik değil, belli amaç ve gayelerle yapılmış evliliklerdir. Eğer amaçsız olsaydı ya da o kirli ağızların iddia ettiği gibi sırf dünyalık zevkler adına olsaydı; gençliğinin zirvesinde her türlü ahlâksızlığın meşru görüldüğü bir dönemde yirmi beş yıl aynı yastığı tek kadınla paylaşma kudretini ve iradesini gösterebilir miydi?

Efendimiz’in (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bereketli hayatına yaptığı evlilikleri anlama adına, şöyle bir bakan şu noktaları hemen görecektir:

O; yirmi beş ile elli yaşları arasında, tam yirmi beş yıl sadece Hazreti Hatice (Radıyallahu Anha) ile evli kalmıştır. Yani Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) nübüvvet öncesi 15 yıl, nübüvvet ile birlikte de on yıl hep tek eşli olarak yaşamıştır.

Elli ile elli iki yaşlarına kadar Mekke’de dul olarak kalmış, Hazreti Hatice’nin ardından ikinci evliliğini yine dul bir hanım olan Sevde bint Zem’a ile yapmıştır.

Elli iki yaşından vefat edeceği altmış üç yaşına kadar idr on iki evlilik daha yapmıştır. Bu evliliklerin hepsi nübüvvet döneminde ve hepsi Medine’dedir. Dolayısı ile Allah Resûlü’nün (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) evlilikleri nübüvvet ile yakından alakalıdır ve ilâhi denetim altındadır.

Zira herkesçe malum olan bir hakikat vardır ki, Peygamberler asla ilâhi vahye muhalif, kendi keyfi iradeleriyle en ufak bir iş, hareket ve davranışta bulunmazlar, kaldı ki böylesine önemli, tüm insanlığın hayatını etkileyecek adımlarda ilahi irade devre dışı bırakılarak -haşa- bir iş yapılmış olsun.

Burada bir noktaya daha dikkat çekmek gerekirse,

Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Hazreti Aişe dışında hep dul hanımlarla evlenmiştir. Mekke dönemi bir tarafa, Medine döneminde İslâm’ın kıtaları zorladığı o zaman dilimlerinde nice hanımların gelip: “Ya Resûlallah! Senin evinin hanımı olmak benim için en büyük şereftir” deyip, kendilerini Allah Resûlü’ne hediye ettikleri zamanlarda bile; O, hep bu teklifleri reddetmiş, bazı mülâhazalarla bu dul hanımlarla evlenmeyi tercih etmiştir.

Dolayısı ile Efendimiz’in (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) yüce şahsiyetine, yapmış olduğu evlilikler üzerinden saldırmaya çalışan  bu zavallılara sadece şunu söylemek istiyoruz ki:

Boşuna uğraşmayın, bu alandan size, sizi memnun edecek herhangi bir şey çıkmayacaktır.

Bu meseleye, Efendimiz’in (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Üsvetü’n-Hasene/En güzel örnek oluşu hakikatinden baksak, yaptığı evlilikler bizlere nasıl örneklikler verir? Bu çok önemli bir noktadır; doğru anlaşılması bize mühim katkılar sağlayacaktır. Bakın, Efendimiz evlilikleri üzerinden bize nasıl mesajlar veriyor:

  • Bekar bir gence örnek: O’nun Yusuf misâli iffet ile geçen yirmi beş yıllık hayatı.
  • Tek eşli bir erkeğe örnek: Hazreti Hatice Validemiz ile yaşadığı yirmi beş yıllık hayatı.
  • Dul olan bir erkeğe örnek: Elli ile elli iki yaşları arasında iki yıl boyunca Mekke’de dul olarak yaşadığı hayat.
  • İki hanımı olan bir erkeğe örnek: Sevde bint Zem’a ve Aişe bint Ebî Bekr ile geçirdiği hayatı.
  • Üç hanımı olan bir erkeğe örnek: Sevde, Aişe ve Hazreti Ömer’in kızı Hafsa Validemiz ile geçirdiği hayat.
  • Dört hanımı olan bir erkeğe örnek: Sevde, Aişe, Hafsa ve Zeyneb bint Huzeyme ile geçirdiği hayatı. Daha fazlasını söylemeye gerek yok; çünkü, dört hanımdan fazlası ile evlenmenin örnekliği olmayacaktır. Bu sadece Efendimiz’e (Sallalahu Aleyhi ve Sellem) mahsus bir durumdur.
  • Hanımı Müslüman olanlara örnek: Hatice, Aişe, Ümmü Seleme ve diğerleri…
  • Hanımı Yahudi olana örnek: Safiyye ve Reyhane
  • Hanımı Hristiyan olana örnek: Mariyye
  • Hanımı Arap olana örnek: Hatice, Aişe, Cüveyriye,Ümmü Habibe ve diğerleri…
  • Hanımı Arap olmayana örnek: Safiyye, Reyhane ve Mariyye
  • Kız çocukları olan bir babaya örnek: Zeyneb, Rukiyye, Ümmü Gülsüm ve Fatıma
  • Erkek çocukları olan bir babaya örnek: Kasım, Abdullah, İbrahim
  • Üvey kız çocukları olan bir babaya örnek: Hind bint Atik, Zeyneb bint Ebî Seleme, Dürre bint Ebî Seleme ve Habibe bint Ümmü Habibe
  • Üvey erkek çocukları olan bir babaya örnek: Hind ve Hâris b. Ebû Hale, Ömer ve Seleme b. Ebî Seleme, Abdullah b. Ümmü Habibe
  • Damatları olan bir babaya örnek: Ebû’l-Âs b. Rebî, Hazreti Osman ve Hazreti Ali
  • Gelinleri olan bir babaya örnek: Melike bint Rifâa (Ömer b. Ebî Seleme ile evli) Ümame bint Hamza (Seleme b. Ebî Seleme ile evli) 
  • Torunları olan bir dedeye örnek: Hazreti Hasan, Hazreti Hüseyin, Hazreti Zeyneb…

Bu bilgiler üzerinden Efendimiz’in (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hayatının tüm adımlarının, buna en başta aile hayatı dahil, bize ne kadar örneklik teşkil ettiği muhakkaktır.

 

Kaynak; Muhammed Emin Yıldırım, Risalet Davasının Annesi Hazreti Hatice (Radıyallahu Anha), Siyer Yayınları, syf: 22-25

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.