Faizle Ev Araba Aldım. Pişmanım. Aldıklarımı Satmalı Mıyım?

0
6939

 Faizle Ev Araba Aldım. Pişmanım. Aldıklarımı Satmalı Mıyım?

Soru: Selamın aleyküm Kardeşim, Size Faiz hakkında danışmak istiyorum. Faizin günah olduğunu biliyordum. Bazı zamanlar bulaşmamak için mücadele ettim ama bile bile faizle araba aldım. Nefsime uydum. Şimdi de çok pişmanım. Benim gibi araba ya da ev alan insanlar var. İhtiyacım vardı belki arabaya ama ölüm kalım meselesi değildi. Şimdi çok pişman oldum. Faiz borcumu da anlık topluca kapatamıyorum. Aldığım aracı satsam bile yine kapatamıyorum. Mecburen ödemeye devam ediyorum. Şimdi pişmanım tövbe ettim. Bu aracı da satmak zorunda mıyım? Tövbemin kabul olması için ? Cevabınızı bekliyorum. Sayfanızdan takip edeceğim inşaallah.

Cevap:  Kıymetli Kardeşimiz, Bildiğiniz üzere bankalar kazanç elde edemeyecekleri hiçbir işe girmeyen, tamamen menfaat odaklı işletmelerdir. Bankalara borçlanan çoğu insan da bankaların bu menfaatleri ve sömürüleri altında ezilmekte, günden güne faize batmaktadırlar. Bu sebeple; ev, araba ve emsal ihtiyaçlar için bu kurumlara başvurmadan önce, iyi düşünmek, ince eleyip sık dokumak gerekir. İhtiyaçları için borç almak durumunda olan müslüman bir kimse, öncelikle eşten, dosttan, akrabadan borç istemeli, mümkün olduğunca bankalarla iş yapmaktan kaçınmalıdır. Kimseden borç bulamayıpta bankadan borç almak durumunda kalan kimse ise öncelikle katılım bankalarını tercih etmelidir. Zira katılım bankaları, ev, araba gibi ihtiyaçlar için faizsiz bir yol izleyebilmektedir. Şöyle ki; banka evi veya arabayı satın alır, Sonra size vade ile satar. Bu işlem de caizdir.

 İhtiyaç için veya keyfi olarak, bir şekilde kredi çekmiş ve faize bulaşmış kardeşlerimize gelince;

1- Kredi borcunu ödemişse yapacak bir şey yoktur. İşlemiş olduğu bu haram fiilden dolayı samimi bir şekilde tövbe etmesi gerekir. Yani bir daha bu tür bir işe kalkışmayacak şekilde tövbe etmelidir. 2- Sizin gibi hala kredi borcunu ödemekteyse ise, zararın neresinden dönülürse kârdır diyerek, kalan borcun tamamını kapatması gerekir. Böylece ödeyeceği faiz daha az olacaktır. Alabilirse eşten dosttan borç almalı, faizli olan borcu kapatmalı ve en az zararlı olacak şekilde bu işten kurtulmalıdır.

Kıymetli Kardeşimiz, samimiyetinizi ispatlamak ve ahirette bu durumun mesuliyetinden kurtulmak için;

1-Eğer borç bulabiliyorsanız, faizli borcunuzu en kısa zamanda kapatın. Borçlarınızı bankaya öder gibi borç aldığınız kimselere ödeyin. Gerçekten pişman olarak tövbe edin.

2-Eğer borç bulamıyorsanız, gücünüz yetiyorsa arabanızı satın. Kalan kısmı da yine birinden borç alarak kapatın. Unutmayın ki; sadece dünyalık bir metâ olan, içine faiz karışmış bu arabadan vazgeçmek, ebedi olan ahireti kazanmanın yanında hiç de zor değildir. Bol bol tövbe edin. Allah çok bağışlayıcıdır ve kalplerimizi en iyi bilendir. Bakara Suresinin 278. Ayetini hatırlatarak, sizi vicdanınızla başbaşa bırakıyoruz: “Ey İman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve eğer gerçekten iman etmiş kimselerseniz, faizden geriye kalanı bırakın! Eğer böyle yapmazsanız, Allah ve Rasulüyle savaşa girdiğinizi bilin. Eğer tevbe edecek olursanız, anaparalarınız sizindir. Böylece siz ne başkalarına haksızlık etmiş olursunuz, ne de başkaları size haksızlık etmiş olur.” Allah yardımcınız olsun. Selam ve dua ile…

İlginizi Çekebilir : Dilenciye Para Vermenin Hükmü Nedir?

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.