Siz Olsanız Kendinizle Evlenir Miydiniz?

0
1183

Siz Olsanız Kendinizle Evlenir Miydiniz?

Siz Olsanız Kendinizle Evlenir Miydiniz?

Evliliğe hazırlanan veya evlenmeyi düşünen kişilerin ilk baktığı şeyler evleneceği kişinin karakteridir ya da nitelikleridir. Bazı insanlar istedikleri potansiyel eş adayları hakkında düşünürler -belki evleneceği kişinin saçları ve cilt rengi gibi şeyler üzerinde düşünürler -. Bazı erkekler çok iyi yemek yapan bir eş arar ve bazı bayanlar dindar bir eş ararlar. Şu günlerde birçok Müslüman Arapça dilini bilen bir eş ya da bazıları en azından Arapça öğrencisi bir eş arar. Bugün güzel bir soru soralım ve “Siz Olsanız Kendinizle Evlenir Miydiniz?” diyelim.

Yine de, birçok insan, Müslümanlar da buna dâhil, görünüyor ki evlenecekleri potansiyel eş adaylarından bekledikleri ya da istedikleri her şeyi ayrıntılı uzun listelere döküyorlar ya da akıllarında böyle bir liste oluşturuyorlar. Ve bu güzel ve belki de evlilik araştırması yaparken çok gerekli bir kısım iken, çok az insan, oturup aynı amaçla ve dikkatle kendi karakterlerini ve niteliklerini sırayla numaralandırıyorlar ya da evleneceği kişiden yüksek idealleri ve beklentileri olan başka insanların bekledikleri tipte biri olup olmadıklarını düşünüyorlar.

Bir an kendi hakkınızda düşünün: Eğer siz başkası olsaydınız, kendinizle evlenir miydiniz? Kendinizi haftalar, aylar hatta yıllar sonra görün demiyorum. Ne de kötü alışkanlıklarınızın küçük bir kısmını değiştirme, karakterinizi geliştirme, kendinize çeki düzen verme ya da dininizi daha ciddi yaşama şansınız olduktan sonra hayal edin demiyorum. Diyorum ki BUGÜN e bakın.

İnanıyorum ki insanlar kendileri hakkında tamamen dürüst olsalar, bunu kendilerine itiraf etseler, evlenecekleri eşleri için arzuladıkları özellikleri ya da nitelikleri arzulamazlar.

Belki böyle bir insanı biliyoruz

– muhtemelen göreceli olmakla beraber, çok iyi bir arkadaş ya da belki de o kişi SİZSİNİZ. Bu konuda tecrübeli 2 kişi için bile evlilik, en iyi söylemle, zordur. Evlilik hoşgörüyü, ilişkilerde ustalığı, azmi, esnekliği, hikmeti ve sabrı, gerektirir, bunlar sadece bazıları.

Bu söylem, bir insan bu özellikleri taşımıyorsa evlenmemeli mi demek? Hayır, Bunu kastetmiyorum. Buna rağmen, karşılaştığım insanlar evlenmek için umutsuz bir yarış içindeler, aynı zamanda bencillik, inatçılık, esnek olmayış, duyarsızlık ve nankörlük karakterlerini taşıyorken. Onlar aşırı derece başkalarını eleştirirken aynı zamanda kendilerinin eleştirilmesini zor kabul ederler. Onlar ayrıca düşük iletişim becerilerine sahiptir. Bunların hepsinin ötesinde, onlar evlenmeden önce kendi taşıdıkları kişilik zedelenmelerini düzeltmek istemez, bunları inkâr ederler ve bunlarla karşılaşmak istemezler. Bu kişilik özelliklerinden herhangi biri sizi tanımlar mı ya da bunlar evlenilecek eşlerde aranan özellikler midir? Hiç kimse bu özellikleri taşıdığınızı söyledi mi?

Evlilik çok ciddi bir iştir şunu söyleyebilirim ki eğer bir insan evlenmeyi düşünüyor, bu özelliklerin birazını veya tamamını taşıyorsa, başı gerçekten büyük belada. Ya da, bir kişi böyle bir insanla evlenirse gerçekten büyük bir sıkıntı içine girer mi demeliyim? Bundan sonra şöyle bir soru geliyor: Peki bu tür eksikliklere sahip olan bir insan evlenmek için yıllarca beklemek zorunda mı? Hayır demek istiyorum. Böyle biri evlenmek için yıllarca beklememeli.

Yüce Allah Kur’an da buyuruyor ki:

Bir topluluk kendi içinde olanları değiştirmezse Allah onların durumunu değiştirmez. Bu ayet umut sunuyor, yeni bir yarının umudunu. Bu birçok insanın arzuladığı bir şey değil mi? Onlar bugün karşılaştıkları zorluklar her ne ise bilmek isterler, yarın önlerine ufuk olması için. Buna rağmen, ayet sadece umut sunmuyor. Duruma bağlı bir umut sunuyor. Bu durum ki ilk olarak onu anlamalı ve sonra onun çözümü için bir şeyler yapmalıyız. Sarhoş bir adam ayılmadan sorununu anlayabilir mi? Duyarsız, bencil, esnek olmayan, katı, nankör bir kadın iyi bir eş olabilir mi?

Hatalarını inkâr eden kişi olumsuz davranışlarını asla düzeltemeyecektir ta ki hatalarının olduğunu ilk anladığında ve bunu kendine İTİRAF edene kadar. Probleminizin olduğunu itiraf ettikten sonraki ilk adım sabırla ve sürekli bir biçimde probleminizin veya negatif kişiliğinizin üzerinde çalışmaktır.

Buradaki anahtar kelimeler sabırla ve sürekli çalışmak. Herhangi bir doktor, bir hastanın sabırla ve sürekli bir şekilde ilaçlarını kullandığında iyi sonuçlar alacağını söyler. Allah bize Kur’an da ibadet ve iman ile herhangi bir sorunun üstesinden gelebileceğimiz bir reçete veriyor.

Eğer aynanın karşısına geçip uzunca, dürüst bir eleştiriden sonra şu anki durumunuzla iyi bir eş olabileceğinizi dürüstçe söyleyemezsiniz, bir kalem alıp hayalinizdeki eş adayının iyi özelliklerini bir listede numaralandırmak yerine, neden üzerinde çalışmanız gereken özellikleri listeye koymuyorsunuz ve neden en yakın zamanda bu kötü niteliklerinizi değiştirmek için bir program uygulamıyorsunuz, Allah sizi iyi bir eş ile mükafatlandırdığı zaman, siz o değerdeki bir kişi olacak mısınız?

Tüm bunlardan sonra, bu kadar boşanma oranı zaten yeterince yüksek değil mi?

Kaynak : Suffagah sitesi

İlginizi Çekebilir : İnsanın İçindeki 4 Haslet!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.