Salât-ı Tüncinâ Duası

2
17273

Salât-ı Tüncinâ

Dünyevî bir sıkıntıda bulunan, sıdk ve ihlâslı bir kalp ile beş vakit namazdan sonra bu salât-ü selamı 11 defa okursa, Allahü Teâlâ onu sıkıntıdan kurtarır. Bir sıkıntısı olan kişi, geceleyin 2 rekât namaz kılar. Namazdan sonra en az 11 olmak üzere, 33, 66, 99, 111, 333, 666, 999, 1111 olmak üzere istediği sayıda okur. Kısa zaman sonra, maksadın hâsıl olduğunu görür biiznillâhi teâlâ. (Mızraklı İlmihâl)

Salat-ı Tüncina

“Allâhümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin salâten tüncînâ bihâ min cemî’ıl ehvâli ve’l afat. Ve takzi lena biha cemia’l hacat. Ve tütahhiruna biha min cemî’ıs seyyiat. Ve terfe’unâ bihâ îndeke ağled derecât. Ve tübelliğunâ bihâ aksa’l ğayât. Min cemî’ıl hayrati fi’l hayati ve ba’del memat. Hasbünallahü ve ni’mel vekîl, ni’mel Mevlâ ve ni’men nasîr.”

“Allah’ım! Efendimiz Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e salât eyle. Bu salâvat o derece değerli olsun ki; onun hürmetine bizi bütün korku ve belâlardan kurtarsın. Bizim ihtiyaçlarımızı o salâvat hürmetine yerine getirsin, bizi bütün günahlardan bu salâvat hürmetine temizlersin, o salâvat hürmetine bizi derecelerin en üstüne yüceltirsin, o salâvat hürmetine hayatta ve öldükten sonra düşünülebilecek bütün hayırlar konusunda gayelerin en sonuna kadar ulaştırsın. Allah Teâlâ bize kâfîdir ve ne iyi bir dost, ne iyi bir yardımcıdır.”

Bazı yerlerde, “Hasbunellahu ve ni’mel vekîl, ni’mel mevlâ ve ni’me’n-nasîr. Ğufraneke rabbenâ ve ileyke’l-masîr.” kısmının olmadığını da belirtelim. Ancak bu kısmın söylenmesi de çok faydalıdır.

Bu Salâvat-ı Şerifenin büyük önemi ve sevabı vardır. Sürekli bu salavata devam edenin, belalardan emin, gelecek musibetlere perde, arzularının kolay, rızkının da bereketli olacağı ümit edilir.

Konuyla İlgili Bir Hatıra:

Bu konuda İbni Fakihani (Fecri Münir) isimli kitabında özetleyeceğim şu olayı nakleder:

Maneviyat büyüklerinden Ebu Musa, fırtınalı bir havada gemide imiş. Müthiş bir fırtına gemiyi batırmaya ramak kaldığı sırada Peygamber Efendimize iltica etmiş:

Ya Resulallah, gemimiz batacak, içindeki bunca masumlar suya gark olup ölecekler. Lütfen bize bir kurtuluş çaresi göster!..

O sırada kulağına şöyle bir hitap vaki olmuş: Ey Ebu Musa! Tüncina duasını okuyun! Yani, kurtaran duayı okuyun, kurtaran duayı…

Demiş ki: Ya Resulallah, bu Tüncina duası hangisidir, biz bilmiyoruz?

Efendimiz (sav) bugün namazlardan sonra okumakta olduğunuz (salaten Tüncina)’yı okumuş, bunu okuyun, diye tenbih buyurmuş.

Gemide ki yolcular hep birlikte bunu Ebu Musa’dan öğrenip okumuşlar, fırtına dinmiş, sağ salim karaya ayak basmışlar.

Bu duanın bu gibi özelliklerinden doalayıdır ki bizim de hudutlarımızda düşman tehlikesi belirince eli silah tutan askerlerimiz hudut boylarına gidip maddi silahıyla karşı koyarken, içerde seccadesi başındaki müminler de hep bu kurtaran duayı okumuşlardır.

Maddi silah yanında manevi silahla da düşmanı sınırlarımızdan kovmuşlardır.

Bu konuyu Ehli Sünnet mecmuasında yazan merhum Zapsu, bir teklifte bulunmuş ve demiştir ki: Harpte sınırlarımızda beliren düşman tehlikesini önlemek için camilerimizde diyanet tarafından okunması istenen (Salaten Tüncana)’yı artık bırakmalıyız. Zira tehlike geçmiştir. Yarın Allah korusun bir tehlike daha söz konusu olursa o zaman neyi okuyacağız.

Faslı Davut efendinin yazdığı (Delailül Hayrat)’ta da geçen bu salavatı şerife için Bediüzzaman Hz. (bir çok aktabların okumakta titizlik gösterdiği salavat) diye bahseder.

Bu salavatı şerife ilham ile yazılmıştır. Ne okuyana nede okumayana bir ısrar olmamalıdır. Okunursa sevabı var, okunmazsa günahı yoktur. Ben şahsen okurum, okunmasını da isabetli bulurum. İsmi üstünde kurtaran salavat. (Ahmet Şahin, Güncel Sorulara Çözümler.)

İkra İlim Meclisi

2 YORUMLAR

  1. selamun aleyküm

    o kadar hatalı şeyler var ki yazıda. kardeşim fatiha’yı anlamıyla okumuyor musunuz ? Allah (svt)’i değil de Resulullah (sav)’i yardıma çağırmanın adı nedir ? Resulullah (sav), haşa Yüce Allah’tan daha mı merhametlidir ? İyyake nestein diyoruz !

    Allah hidayet etsin. Hepimize.

    • “Allah Teâlâ bize kâfîdir ve ne iyi bir dost, ne iyi bir yardımcıdır.” Bu duanın sonundaki manadır. Peygamber efendimizi vesile kılmak ne zamandır yanlış oldu. Biz tabii ki Yanlızca Allah’tan isteriz. Bu duada da Allah’tan isteniyor. Ama Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem efendimizin yüzüsuyu hürmetine deniyor. Bahsettiğiniz kişi Allah u Teala’nın Sevgilim hitabıyla “biz seni ancak alemlere rahmet olarak gönderdik” (Enbiya107) dediği kainatın efendisi olan peygamberimizdir. Yine başka bir ayeti kerimede”… Allah ve Resulüne uyun” dediği peygamberimizdir. Bu duada Peygamberden istenmiyor. Allah’tan isteniyor. Akaidinizi iyi öğrenin. Vehhabi selefi çizgisinde değiliz. Ehli sünnet akaidine tabiyiz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.